ТЕРМИНАЛИ - ПТП БЕЗ ТЕЖКИ ПОСЛЕДСТВИЯ

На 16 Май 2017г. на км 85+130 на АМ „Струма“ настъпва ПТП, при което лек автомобил излиза от пътното платно и се удря в елемента за начало на ограничителната система. В резултат от удара терминала е отнел кинетична енергия, и е успял да спре автомобила без тежки последствия за пътуващите в него.

Важно е да отбележим, че терминалът осигурява необходимата безопасност независимо дали удара е челен или страничен.
 

Представете си, че вместо терминал оградата започваше със зануляване. В този случай, колата най-вероятно щеше или да излети или да се преобърне, което неминуемо би довело до по-тежки последствия върху пътниците в автомобила. Такъв случай, може да видите на втората снимка.

Нивото на безопасност на пътната инфраструктура много зависи и от внедряването на нови технологии имащи за цел опазване живота и здравето на участниците в движението. В тази връзка трябва да се оценят като похвални усилията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за въвеждането на терминали и буфери срещу удари в оградата.
 


ТРАГЕДИИ ПО ПЪТИЩАТА! ДОКОГА?

През 2016г. по пътищата на България над 9300 души са били ранени в следствие на пътно транспортно произшествие.
 
 

Снимката по-горе онагледяват състоянието на антропоморфните приспособления (манекени), след проведен краш тест  ТВ11, с лек автомобил с обща маса 900кг, при скорост 100км/ч.  Само може да си представим каква би била гледката ако скоростта е по-голяма
 
Смятате ли, че ситуацията е различна след реална катастрофа? Определено, защото там говорим за живи същества. Хора, на който живота неминуемо ще се промени в резултат на претърпяната травма.
 
КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО! НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА! ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО!